Kuchnia azjatycka to potoczne określenie kilku kuchni, do których zaliczamy: kuchnię japońską, kuchnię chińską i kuchnię wietnamską. Lecz przede wszystkim kuchnia azjatycka jest bardzo zdrowa i smaczna. Mieszkańcy tego regiony świata właśnie dzięki swojej kuchni zawdzięczają brak nadwagi czy chorób cywilizacyjnych. Co charakteryzuje tą kuchnię? Jadłospis składa się przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: olej sezamowy czy olej sojowy, ryb morskich, drobiu, warzyw i owoców. Unika się jedzenia czerwonego mięsa, nabiału i słodyczy.
Typowe składniki kuchni chińskiej
sos sojowy,
pieprz syczuański,
sos hoisin,
sos ostrygowy,
ocet ryżowy.
Typowe dania i składniki kuchni tajskiej
bami - makaron jajeczny z mięsem i warzywami
hoi maeng pu op mo din - małże w sosie kokosowym
ho mok khai pla - gołąbki z rybiej ikry
ho mok talay - zapiekanka z owoców morza
kaeng - potrawy typu curry
kaeng hang lay - łagodne słodko-kwaśne curry birmańskie
kaeng jeut - łagodny bulion z makaronem ryżowym, mięsem i grzybami
kaeng kari - curry w stylu indyjskim
kaeng luang - "żółte" curry
kaeng matsaman - "muzułmańskie curry" z mięsem - w stylu malajskim, łagodne, z mlekiem kokosowym
kaeng pet - "czerwone" curry z mięsem
kaeng som - ostro-kwaśna zupa
kai yang - kurczak pieczony w ziołach i miodzie
khanom - słodycze i desery
Typowe składniki wietnamskich potraw:
świeże zioła - kuchnię wietnamską od np. chińskiej odróżnia stosowanie dużej ilości świeżych ziół, m.in. natki kolendry czy tajskiej bazylii,
mồng tơi - szpinak, bardziej mięsisty od polskiego, smakuje tak samo.
cù nèo - liście rośliny wodnej limnocharis żółty
rau muống - liście szpinaku wodnego
nước mắm - sos rybny
Popularne napoje:
zielona herbata jaśminowa
ca phe - miejscowa mocna kawa robusta, podawana z cukrem i mlekiem, niekiedy z lodem,
sok z trzciny cukrowej
napój z ptasich gniazd