Nie sposób jest zliczyć potraw przygotowywanych przez mieszkańców Europy! Są one różnorodne i smakowite, dlatego zaliczyć je można do bogactwa kulturalnego naszego kontynentu. Wiele produktów spożywczych pochodzących z terenu Unii Europejskiej ze względu na swą unikalność jest opatentowanych jako wytwory regionalne. Każdy naród ma swoje ulubione smaki i składniki, z których przygotowywane są pyszne dania prezentowane również na różnych wystawach światowych.
Kuchnia włoska
spaghetti
cannelloni
pizza
lasagne
tortellini
ravioli
risotto
zupa minestrone
panna cotta
tiramisu
panettone
pandoro
cannolo
parmezan
mozzarella
gorgonzola
mascarpone
Kuchnia francuska
Coq au vin - kurczak w winie
Ratatouille
Krucha tarta z jabłkami
Francuska zupa rybna - Bouillabaisse
Eklerki
Boeuf Bourguignon - wołowina po burgundzku
Tarta migdałowa z gruszkami
Piersi kaczki z sosem malinowym
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy
Tost z brioszki z ricottą
Zupa cebulowa z pieczonej cebuli
Gulasz jagnięcy
Gulasz jagnięcy
Fondant
Fondant czekoladowy - Lava cake
Galettes bretonnes
Crème de cassis
Quiche Lorraine
Kuchnia Polska
Zupy
Barszcz biały:
Barszcz czerwony
Żurek
Krupnik
Kapuśniak
Przystawki
Smalec
Śledzie w śmietanie
Boczek ze śliwką
Tatar
Dania mięsne
Klopsiki
Bigos
Dziczyzna
Fasolka po bretońsku
Dania wegetariańskie
Pierogi
Naleśniki
Knedle